Arany János
1817 - 1882
„Istenünk kérünk, vedd helyettünk oltalmadba őt
Tárd ki kapudat, nyugodni vágyó lelke előtt.”
A család tizedik gyermeke volt, de testvérei közül csak Sára nővére érte meg a felnőttkort. A hét fiú és egyetlen leánygyermek halálát a családban örökletesnek számító tüdőbaj és egyéb betegségek okozták.
A betegségre hajlamos ifjú, talán gyenge fizikai adottságai következtében, koránál mindig komolyabbnak tűnt, visszahúzódó személyisége, érzékeny és félénk viselkedése meghatározta sorsát.
A szegényes életkörülmények ellenére Arany családja nemesi származású volt, a nemesi címet I. Rákóczi György erdélyi fejedelemtől kapták 1634-ben (Arany János fia, László 1889-ben publikálta a nemességet tanúsító dokumentumokat).
Tanulmányai: Arany Jánost édesapja otthon tanította meg olvasni és írni négyéves korában. Az elemi iskolát Nagyszalontán járta (1823–31). Itt alapozta meg klasszikus latin műveltségét. 14 éves korában a szülők szegénysége miatt segédtanítói állást vállalt. 1833-ban a debreceni kollégiumban kezdte meg tanulmányait, de fél év múlva Kisújszálláson kénytelen volt újra segédtanítói állást vállalni, hiszen a szülők nem tudták fizetni a taníttatás költségeit. Németül és franciául tanult.
Állásai: A családi tragédia hatására először ütközött meg Arany lelkében az egyéni vágy és a kötelességteljesítés szükségszerűsége. Lelkiismeret-furdalása és vágyai örökös harcban álltak egymással. 1836 őszétől 1839 elejéig „corrector”-ként (az igazgató helyettese) dolgozott Nagyszalontán, és másodtanítóként magyart és latint oktatott. 1839-ben lemondott tanítói állásáról, először nevelő volt egy jómódú családnál, 1840 tavaszán pedig másodjegyzői állást vállalt Nagyszalontán. Anyagi helyzete némileg rendeződött (az álláshoz szolgálati lakás is járt).
Házassága, családja Ugyanez év november 19-én megházasodott. Felesége Ercsey Julianna, nála egy évvel idősebb leány (Ercsey ügyvédnek és cselédjének, Szakmári Erzsébetnek törvénytelen gyermeke). 1841-ben született leányuk, Juliska, 1844-ben fiuk, László.

Született

Nagyszalonta, 1817. március 02., vasárnap

Elhunyt

1882. október 22., vasárnap

Hol nyugszik

Budapest, Budapest

Sírhelye létrjejött az online temetőben

2017. május 05., péntek 12:13

Jelenleg nincs virág az elhunyt online sírján.

Nem ég egyetlen mécses sem az elhunytért.

Még nem írt senki megemlékezést az elhunytról.

Képgaléria
Videó
Még nincs videó feltöltve.