Hankó Attila
1961 - 2000
„Istenünk kérünk, vedd helyettünk oltalmadba őt
Tárd ki kapudat, nyugodni vágyó lelke előtt.”
Szülővárosában 1976-tól a Horváth Mihály Gimnázium diákszínpada[1] tagjaként lett a színészet elkötelezettje. Első sikerét 1978-ban, a Szőke András által színpadra állított Kanteletár[2] című darab szereplőjeként aratta a csurgói diákszínjátszó fesztiválon.
1980 és 1982 között a budapesti Várszínház stúdiósa volt, itt szerzett színész II. képesítést. 1983-tól 1987-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. Színinövendékként több darabban kapott kisebb szerepeket (Don Carlos, Equus, Vak Béla király, Iván, a rettentő, Az öreg hölgy látogatása).
Végzése után Budapesten a mai Új Színház épületében működő Arany János Színház művésze lett. Önálló szerepei: Apa (Liliomfi) Apa (Kroetz Vadászata), illetve a rádióban: Marton Gábor: Hívők (kétszemélyes hangjáték Tomanek Nándorral.
Szerepei mellett – majd később szabadúszóként – elkezdett szinkronizálni. Hangja számos filmben feltűnt, például a Halálsoron című filmben John Coffey hangjaként, de szinkronizált a Tizenkét dühös ember, a Rendőrakadémia, a Támad a Mars! című filmekben, illetve a Kenan és Kel című amerikai sitcomban Kenan apjaként. A Vissza a jövőbe II első, 1990-es szinkronjában ő volt Biff magyar hangja. Rajzfilmekben is hallható volt a hangja, így az A Simpson családban Ned Flanders egyik barátjának, míg a Bolondos dallamokban Szilveszter macskának kölcsönözte orgánumát. Scooby-Doo eredeti magyar hangja volt, később halála miatt azonban két évad után Vass Gábor váltotta fel. Emellett hobbiszinten űzte a horgászatot. 2000. december 2-án az Ady hídnál halálos autóbalesetet szenvedett.[3] Halála után emlékhorgászversenyt[4] neveztek el róla.

Született

Szentes, 1961. június 21., szerda

Elhunyt

2000. december 02., szombat

Hol nyugszik

Budapest, Budapest

Sírhelye létrjejött az online temetőben

2017. május 12., péntek 10:29

Jelenleg nincs virág az elhunyt online sírján.

Nem ég egyetlen mécses sem az elhunytért.

Még nem írt senki megemlékezést az elhunytról.

Képgaléria
Videó
Még nincs videó feltöltve.