Spéter Erzsébet
1915 - 2007
"Jótékonyságot gyakoroltál
egész életeden át"
92 éves korában meghalt Spéter Erzsébet. A kulturális mecénás a nyolcvanas években Erzsébet-díjat alapított, amelyet művészeknek ítélt oda.
Spéter Erzsébet (1915. július 1. – Budapest, 2007. augusztus 17.), mecénás, külföldre szakadt magyar. Többször házasodott, utolsó férje neve Henry volt.
Spéter Erzsébet az Amerikai Egyesült Államokbeli Miamiba emigrált, ahonnan 1980-as években tért haza, és először Vitray Tamás „Telefere” című műsorában találkozhatott vele az ország. Az Amerikában élő magyar diaszpórán belül nem volt ismert személyiség. Országosan akkor lett közismert, amikor egy televíziós műsorban felajánlotta, hogy a vagyonából 20 000 dollárt ajánl fel a Nemzeti Színház építésének javára. Nem sokkal ez után jelentette be, hogy magyarországi művészek támogatására létrehozta az Erzsébet-díjat, amely 200.000 dollár éves kamatát (6 százalékát) ajánlotta fel a díjazott művészek számára. A díjat 1995-ig osztották ki.
A magyar művészetet pártoló tevékenységéért cserébe a fent említett műsorban annyit kért Magyarországtól, hogy a majdan felépülő Nemzeti Színházban őrizze emlékét egy róla elnevezett Erzsébet Büfé. Kérését nem teljesítették.
Spéter Erzsébet senkihez sem hasonlítható megjelenéséről is híres volt: a már a nyolcvanas években is idős hölgy jellegzetes turbánban és ruházatban, erős sminkben és tagolt, lassú, tiszta beszédmodorával kitűnt a médiában szereplő személyek közül. Különös humoráról, az életről alkotott véleményéről is híres volt: 85 éves korában például felkérte néhány író barátját, hogy írják meg nekrológját.
Életének utolsó éveiben – bőkezűen osztogatott – vagyonából nagyon kevés maradt, egy budai társasházban töltötte utolsó éveit. Idős kora és szaporodó betegségei miatt 24 órás ápolásra szorult.
Spéter Erzsébet sírja Budapesten. Kozma utcai izraelita temető: 12/1-7-11.
2007. július 1-jén születésnapja tiszteletére és Spéter megsegítésére „Volt egyszer egy Erzsébet–díj” címmel gálaestet rendeztek (Huszák Zsóka jazz- és táncdalénekesnő kezdeményezésére), amelynek bevételét Erzsébet asszony gyógykezelésére fordították. A rendezvényen Psota Irén, Tordy Géza és egyéb Erzsébet-díjasok léptek fel.
Hosszú, sorozatos betegségei miatt 2007. augusztus 17-én hunyt el 92 évesen a budapesti Szent Ferenc Kórházban. Azt kérte, ha Magyarországon hal meg, hamvait szórják a Dunába. E kívánságát sem teljesítették. A Kozma utcai temetőben nyugszik.

Született

Budapest, 1915. július 01., csütörtök

Elhunyt

2007. augusztus 17., péntek

Hol nyugszik

Budapest X. kerület, Kozma utcai zsidó temető

Sírhelye létrjejött az online temetőben

2013. október 01., kedd 09:16

Jelenleg nincs virág az elhunyt online sírján.

Nem ég egyetlen mécses sem az elhunytért.

Még nem írt senki megemlékezést az elhunytról.

Képgaléria
Videó
Még nincs videó feltöltve.