Mádl Ferenc
1931 - 2011
„Istenünk kérünk,
vedd helyettünk oltalmadba őt
Tárd ki kapudat,
nyugodni vágyó lelke előtt.”
Elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök vasárnap . Mádl Ferenc 2000 és 2005 között Magyarország államfője.
Visszafogott elnök volt, aki kerülte a feltűnést és a konfliktusokat, ha egy törvényt az Alkotmánybíróságnak elküldött, akkor az legalább részben megsértette az alaptörvényt. Visszafogottsága ellenére azonban többször is magára haragította az MSZP-t. Januárban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, Orbán Viktor is részvétét fejezte ki.
"Mádl Ferenc volt köztársasági elnök vasárnap nem sokkal 13 óra után megtért teremtőjéhez" - közölte Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője. Mádl Ferenc 2000 és 2005 között volt Magyarország államfője. Nyolcvanéves volt, 1931. január 29-én született a Veszprém megyei Bánd községben. 1955-ben az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1999-ben Széchenyi-díjat kapott az európai jog, a nemzetközi magánjog és a nemzetközi kereskedelmi jog területén kifejtett nemzetközileg elismert tudományos munkásságáért.
1990-től három évig az Antall-kormány tárca nélküli minisztere volt. A feladata az MTA felügyelete, közreműködés a kormány tudománypolitikai célkitűzéseinek meghatározásában, az ezzel összefüggő állami feladatok összehangolása és azok megvalósulásának figyelemmel kísérése volt. 1991-től a bős-nagymarosi vízi erőmű kormánymeghatalmazottja is volt. 1993. februárjától 1994-ig művelődési és közoktatási miniszterként tevékenykedett.
2000. június 6-án választotta a magyar Országgyűlés köztársasági elnökké. Elnöksége nagy részét egy olyan kormány mellett töltötte, amelynek pártjai ellenzékben voltak, amikor a fideszes kormánykoalíció jelöltjeként megválasztották államfőnek 2000-ben. Ellenzéki elnöknek lehetne nevezni, ha az elnöki mandátum nem pártok felett álló tisztség volna.
Erről a kettősségről a következőket mondta: "Mintha én azért, mert engem annak idején a Fidesz vezette koalíció jelölt elnöknek, az egyik oldal államfője lennék. Az nem vitás, hogy polgári értékrend szerint nőttem föl, e szerint élek, de alkotmányos helyzetem világos. Mégsem mondom, hogy ez a feltételezés szamárság, mert a társadalom így értékeli a közélet megosztottságának politikai tényét."

Született

Bánd, 1931. január 19., hétfő

Elhunyt

2011. május 29., vasárnap

Hol nyugszik

Budapest VIII. kerület, Fiumei úti Nemzeti Sírkert

Sírhelye létrjejött az online temetőben

2013. október 13., vasárnap 19:10

Jelenleg nincs virág az elhunyt online sírján.

Nem ég egyetlen mécses sem az elhunytért.

Még nem írt senki megemlékezést az elhunytról.

Képgaléria
Videó
Még nincs videó feltöltve.