Gózon Gyula
1885 - 1972
„Fáj még a szó, fájnak a percek, az évek,
A szívemet nyomja, mikor a múltba nézek,
Könnyeim hullnak, a párnára borulva
Sírok egy végtelen könyvet lapozva.”
(Children of Distance)
1972. október 8-án elhunyt Gózon Gyula, Kossuth-díjas magyar színész.
Gózon Gyula Érsekújváron született, 1885. április 19-én.
Az Esztergomban felnövő Gyula fiatalon Rákosi Szidi magán-színiiskoláját végezte el. Pályáját ugyan Nagyváradon kezdte, ismertté akkor vált, amikor Nagy Endre szerződtette kabaréjához Budapestre. Egy évad után jött a Népopera, aztán megint a kabaré, majd 1919-ben a Király Színház tagja lett.
1917-ben vette feleségül Berky Lilit, aki a saját vállakozásukban megindított Muskátli Kabaré primadonnája volt. A házaspár gyakran lépett fel együtt. 1927-től a Belvárosi Színház, 1929-től az Új Színház tagja lett.
Az operett mellett mindig vonzotta a drámai színjátszás: a Nemzeti Színház először 1935-ben szerződtette. Bár a zsidótörvények őt is leparancsolták a színpadról, 1945-ben visszatért a Nemzeti Színházhoz, amelynek élete végéig tagja maradt.
Összesen 90 filmben játszott főszerepet (már a némafilm korában megjelent a vásznon.) Filmalakításai méltán növelték népszerűségét.
Feleségével, Berky Lilivel még 1935-ben vették meg az akkor még Budapest melletti kistelepülésen, Rákosligeten az otthonukat, ahol a második világháborút is átvészelték. Gózon majdnem haláláig élt a házban, csak élete legvégén, az 1970-es évek kezdetén adták el eltartói és vették magukhoz egy szobába.
Emlékét egykori rákosligeti otthonán emléktábla, nevét pedig az az utca viseli, melynek sarkán a háza állt. Ezen utca mentén felfelé haladva, egy sportpálya átellenes végében található a szintén róla elnevezett Gózon Gyula Kamaraszínház, melynek bejárata fölött ma egész alakos szobra áll.

Született

Érsekújvár, 1885. április 19., vasárnap

Elhunyt

1972. október 08., vasárnap

Hol nyugszik

Budapest X. kerület, Kozma utcai zsidó temető

Sírhelye létrjejött az online temetőben

2013. október 13., vasárnap 16:11

Jelenleg nincs virág az elhunyt online sírján.

Nem ég egyetlen mécses sem az elhunytért.

Még nem írt senki megemlékezést az elhunytról.

Képgaléria
Videó
Még nincs videó feltöltve.