Horváth Sándor
1932 - 2012
„Gyöngeségünk a test gonoszságában lakik, és azokban a földi részekben, amelyeket elemészt a halál. Maga a test nem gonosz, de benne van a gonoszság. Ez okozza a félemet és a vágyat, a bánatot é
Életének 81. évében elhunyt Horváth Sándor színész, Jászai Mari-díjas művész. Hétfőn halt meg Budapesten.
A színész olyan játékfilmekben is szerepelt, mint Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Redl ezredes, de legismertebb szerepei alkatánál fogva a tévésorozatok szigorú mentor-karakterei voltak.
Már 76-ban, 44 éves korában a Kántor-sorozatban Bokros századost alakította, Madaras József felettesét, aki sikeres akció után engedélyt adott Kántor rendőrkutyának az örülésre. 87-es Nyolc évszak tévésorozatban a főszereplő Götz Anna szigorú pedagógus édesapja, a 87-től 99-ig futó Szomszédokban pedig Ottlakán Géza az idős nyomdász volt, Vágási Feri tanítómestere és fröccsöző partnere, aki Kenéz elvtárssal folytatott politikai vitákat.
Életében is aktív közéleti szerepet vállalt: tizenöt évig a Színész Szakszervezet elnöke volt, 1990-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje, valamint a II. kerület önkormányzati képviselője volt (MDNP).
Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1952–1956 között. Pályafutása során számos vidéki színházban játszott, egyebek mellett az egri Gárdonyi Géza Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban. 1970-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt. Színházban a kritikák Móricz Zsigmond Rokonok, Arthur Miller Pillantás a hídról és Kertész Ákos Makra című művekben nyújtott alakításáért dicsérték.
Pályája nagyrészét tévéfilmekben töltötte: a Vivát, Benyovszky!, a Kántor, a Zöld dió, az Egy lócsiszár virágvasárnapja, és az Öregberény alkotógárdáját is erősítette. A Tündér Lalában pedig Csillt alakította. Utolsó szereplése is tévéhez kötődik: a 2007-ben készült Szuromberek királyfi című mesefilmben Preszneket, a vénséges ágseprőt játszotta.

Született

Pered, 1932. február 16., kedd

Elhunyt

2012. december 17., hétfő

Hol nyugszik

Budapest XII. kerület, Farkasréti temető

Sírhelye létrjejött az online temetőben

2013. október 13., vasárnap 16:00

Jelenleg nincs virág az elhunyt online sírján.

Nem ég egyetlen mécses sem az elhunytért.

Még nem írt senki megemlékezést az elhunytról.

Képgaléria
Videó
Még nincs videó feltöltve.